Fjällräven har en serie bukser der kommer med “rå kant”, dvs at de er overlocket, men ellers ikke lagt op, det er tilsigtet at du så selv lægger bukserne op = du får bukser der passer dig perfekt, og producenten skal ikke have 10 forskellige benlængder på lager, veldig smart, og syteknisk ikke en svær opgave.

Efter at have lagt bukser op for min fætter, så stod jeg med 2 gode stumper af fjällrävens g-1000 stof, som er både slidstærkt og kan imprægneres med voks, så det bliver vandskyende.

Pojagi

En syteknik der har fascineret mig længe, er den japanske teknik pojagi/bojagi, hvor man syer stof sammen, uden at der bliver nogen synlige kanter, hverken på for- eller bagside.

Teknikken bliver ofte anvendt til at sy semi-transparent hørstof sammen til florlette gardiner eller lidt tungere kvaliteter til vendbare kimonoer.

Pojagi på forsiden
Pojagi på bagsiden

Nu har jeg også prøvet teknikken af til denne lille taske, og jeg skal helt sikkert prøve det igen.

Lidt flere detaljer

For at få lidt form på bunden af tasken, så foldede jeg den 2cm ind i siderne, lidt som et E, det gav en bund på 4cm.

Foldning af bunden inden jeg syer

Normalt kan man også sy bunden først, og så lade folden gå op i sidesømmen, når man syer dem, så kommer “trekanterne” op ad siderne istedet. Her var det dog 2 “rør” jeg syede sammen, så da jeg udnyttede de sømme der allerede var, har jeg ikke en regulær sidesøm, og de måtte derfor ligges ned i bunden her.

Detalje: Forskudte sømme

De allerede eksisterende sidesømme har jeg forskudt for hinanden, både fordi jeg synes det giver en fin detalje til arbejdet, men også for at gøre det nemmere for min symaskine at komme over.

Lukning fastsyet i sømmen i bunden

Som lukning har jeg tilføjet et enkelt stykke snørrebånd i sømmen i bunden.

Lukket taske

Nå man så folder tasken sammen, så vikler man bare båndet omkring sig selv, og det er oftest nok til at holde tasken lukket. Denne type taske er jo beregnet til at blive pakket ned i en rygsæk, så hvis den ikke kan holde sig lukket, så har man nok for meget i den 🤣

Nem lille gave

Det var et nemt lille projekt, syning af tasken tog mig ca 15min.

Nu kan min fætter få resten af sine bukser tilbage. Sidst han inviterede på bålmad havde han ikke noget tørt optænding, så måske han vil bruge tasken til tændstål og lidt avispapir?